Joomla, CMS, Open Source en OnPole

Gebruikmakend van het Open Source CMS Joomla kunt u een website krijgen die u zelf op redelijk eenvoudige manier kan bijhouden.

Joomla is waarschijnlijk het grootste en meest gebruikte Content Management Systeem (CMS) ter wereld.
Het is buitengewoon gebruiksvriendelijk, met heel veel prijzen bekroond en... open source! Bekijk ook deze video.

Als het echt moet kan OnPole voor u al een Joomla website bouwen vanaf € 399,00.

Bij OnPole gaan we verder dan het bouwen van een standaard website:
We kunnen koppelen aan andere systemen en de informatie uit die databases tonen, aanpassingen van standaard componenten verzorgen of maatwerk componenten bouwen voor een complete online applicatie.

Wat is dat eigenlijk... Open Source Software?

joomlaVan Open Source software is de broncode van de programmatuur beschikbaar gemaakt voor aanvullingen van elke ontwikkelaar die het systeem kan verbeteren.

In de praktijk betekent dit dat de programmatuur aangepast kan worden aan de situatie waarvoor deze ingezet wordt. Bovendien hoeven gebruikers geen licentiekosten te betalen.

Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Microsoft Office welke niet aangepast kan en mag worden aan uw eigen situatie en eenmalig (of zelfs jaarlijks) een flink bedrag aan licentiekosten kost.

en wat is dan een CMS?

CMS staat voor Content Management Systeem. Wanneer u voor het beheer van uw website een CMS gebruikt hoeft u geen kennis te hebben van het onderliggende systeem.

U logt in op het afgeschermde deel, navigeert naar de juiste pagina of artikel en wijzigt de inhoud.
U kunt ook een nieuwe pagina maken door teksten in te voeren en eventueel een plaatje toe te voegen.

Door het kiezen van de juiste categorie wordt de pagina op de juiste plaats in uw website toegevoegd.

Er zijn tientallen CMS systemen. Joomla is er een van.

CMSM   Joomla   logo drupal   plone-logo   typo3logo   wordpress 

Joomla is dus een CMS?

joomlaJoomla is een Open Source project waarin wereldwijd tienduizenden ontwikkelaars en duizenden bedrijven samenwerken om allerlei oplossingen te maken die voor elke installatie op maat zijn aangepast.

In die zin is Joomla een enorme organisatie met tienduizenden medewerkers die allemaal samenwerken aan één product. Met het verschil dat die ontwikkelaars niet in hetzelfde gebouw zijn maar in hun eigen omgeving werken.


Voor die arbeid ontvangen ze geen salaris (waardoor Joomla! vrij verkrijgbaar is). Samen hebben ze inmiddels ruim achtduizend verschillende extensies geschreven die allemaal iets specifieks toevoegen aan de broncode.


OnPole is één van die ontwikkelaars.

VirtueMart... is dat een webshop?

virtuemart VirtueMart is een component waarmee een uitgebreide webwinkel wordt toegevoegd aan een Joomla website. Het gote voordeel van deze methode is dat er voor de ondersteunende marketing gebruik gemaakt kan worden van de functionaliteit die het CMS biedt. Standalone webshops geven doorgaans beperkte mogelijkheden voor het aanmaken (en vormgeven) van tekstpagina’s, het verzenden van nieuwsbrieven, formulieren, een forum, etc, etc.
Wanneer de webshop in een cms is geïntegreerd zijn deze mogelijkheden eindeloos. Joomla heeft bijna tienduizend extensies die kunnen worden toegevoegd. VirtueMart heeft er ook enige honderden. Deze werken allemaal samen.
Zowel op de VirtueMart website als op de Joomla website zijn fora waar ondersteuning gevraagd kan worden.
VirtueMart is overigens niet de enige webshop die van Joomla gebruik maakt: Hika, Mijo en RedShop worden ook veel toegepast.

Enne... PrestaShop?

prestashopPrestaShop is een systeem waarmee een standalone webshop onderhouden kan worden. Het heeft een vlakke leercurve en is redelijk eenvoudig te beheren, zeker wanneer het wordt vergeleken met Magento. Het systeem is - net als de overige - Open Source en biedt veel mogelijkheden tot uitbreiding. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de shop met een plugin te koppelen aan een Joomla website die ingezet kan worden voor verkoopondersteunende activiteiten.
Wanneer er redenen zijn om voor een standalone webshop te kiezen zal OnPole in PrestaShop bouwen.
PrestaShop biedt goede mogelijkheden om te koppelen aan financiële- en voorraadbeheersystemen. Dit kan een heel goede reden zijn om voor PrestaShop te kiezen.

Ik hoor veel goede dingen over WordPress.

wordpressWordPress is ooit ontstaan als een BMS (Blog Management System) en is daarin waarschijnlijk het sterkste systeem ter wereld. Het biedt auteurs alle(!) functionaliteit die voor bloggen verwacht worden: artikelen zijn snel en eenvoudig te plaatsen en de blogsite zelf staat ook snel online. Met wat basiskennis heb je binnen een paar minuten WordPress online (wanneer je gebruik maakt van een wordpress.org account) en kun je (in een heel eenvoudig standaardtemplate) aan de gang met het schrijven van de content.
WordPress heeft als basis niet veel opties. Dit is zowel de kracht als de beperking van het systeem.
Gebruikmakend van allerlei uitbreidingen (en met een eigen account) wordt WordPress ook geschikt voor een bedrijfswebsite. Er zijn verschillende functionaliteiten en mogelijkheden voor het plaatsen van diverse soorten content en gebruikersrechten. Maar op dat niveau wordt WordPress in het gebruik al snel ingewikkelder dan Joomla.
Voor uitgebreide functionaliteit moet vaak teruggegrepen worden van betaalde plugins of de ontwikkeling van eigen code die toegevoegd wordt aan WordPress.
Het systeem is minder geschikt voor websites waarbij bezoekers een account moeten kunnen aanmaken waarin verschillende rollen gekoppeld moeten worden. ( Denk aan een community website / intranet / extranet / klanten portal ).
Wordpress blinkt niet uit als webshop en het kan minder goed omgaan met rijke content die velden bevatten.
Maar voor een blogwebsite is WordPress een gemakkelijk syteem. Daar horen ook wij vaak goede dingen over. OnPole bouwt dus ook - als er geblogd moet worden - in WordPress.

En ook over Magento!

MagentoLaten we met de deur in huis vallen: Wij denken dat - wanneer een organistatie nog niet zo groot is als Neckermann, Wehkamp of Bol.com - er héél weinig redenen te bedenken zijn om een webshop te willen beheren in een systeem dat zulke uitgebreide mogelijkheden biedt als Magento. De leercurve voor het beheer van een Magento webshop is zó steil dat we het zelfs ontraden.
Maar ook hier geldt: wanneer het moet dan bouwt OnPole ook in Magento.
En soms vinden wij dat het moet! Want Magento is - en dat staat buiten kijf - het webshopsysteem dat de meeste mogelijkheden biedt op alle terrein.
Een van de sterke punten is: Met Magento is het mogelijk om vanuit één installatie meerdere webwinkels te beheren. U heeft dus maar één administratief gedeelte waarin u de orders kunt bekijken en artikelen kunt aanmaken voor (eventueel) tientallen verschillende webshops.
En... Magento is te koppelen aan vrijwel ieder financieel- of voorraadbeheersysteem.
Het is overigens niet zo dat een startende onderneming meteen alle mogelijkheden van Magento ter beschikking heeft. Magento komt namelijk in verschillende „smaken”:

Magento Community
magento-communityDe Magento Community Editie (CE) is gratis te downloaden onder de open source OSL 3.0 licentie en de basis van de Magento productlijn. Deze versie is aan te bevelen als je een (ervaren) webdeveloper bent. Ondersteuning voor deze versie komt vanuit de Magento community zoals op Dutchento en bedrijven als OnPole. Magento zelf biedt geen officiële ondersteuning voor het project.

Magento Go
Magento GoMagento Go is de SaaS (Shop as a Site) versie van Magento. Deze hoef je dus niet zelf te installeren en te onderhouden maar staat op de servers van Magento. Je kan je aanmelden voor Magento Go en na registratie kun je al met je shop beginnen.
Magento Go is  voor starters die genoeg hebben aan de standaard functionaliteiten in Magento en geen maatwerk nodig hebben. Tegen een maandelijkse vergoeding (vanaf $15 per maand) zorgt Magento Inc. voor alle software, servers, hosting en beveiliging zodat jij je kan focussen op het runnen van je online winkel.

Magento Enterprise
logo-eeMagento Enterprise Editie (EE) is het vlaggenschip van de Magento familie. De jaarlijkse licentiekosten voor EE beginnen momenteel bij $14.420,00 (iets meer dan €11.000,- dus, per jaar).
Technisch gezien is de basis van EE exact gelijk aan de Magento Community Editie aangevuld met extra extensies die de functionaliteit flink uitbreiden voor de geavanceerdere gebruikers.
Daarnaast ontvang je bij EE ook garanties en support vanuit Magento, iets dat bij de Communitie editie niet het geval is.

Systeemeisen
Let erop dat Magento een zeer zwaar pakket is en specialistische hosting vereist is om het soepel te laten draaien. Bezuinigen op hosting is bij Magento zelden een goed idee.

Neem contact op voor de mogelijkheden.

nieuws icon w
Nieuws
nieuwsbrief icon w
Nieuwsbrief

blog icon w
Blog

vacature2 icon w
Vacatures

user icon w
Uw gegevens

contact icon w
Contact

Aanmelden en afmelden